Att använda en GoPro

Det har länge varit populärt att spela in video med GoPro-kameror. Har man nyligt införskaffat en sådan, eller funderar på att göra det. Kommer här några tips för hur man får bättre material med sin GoPro.

Stabilisering

En av de absolut viktigaste delarna i att få bra material är att kunna stabilisera det så mycket som möjligt. Ett vanligt sätt att filma med en GoPro är genom att använda en så kallad selfiepinne, dels för att det är relativt enkelt, men även då de inte kostar mycket. Vad man då vill göra är att låta kameran hänga nedåt istället för peka uppåt. På så sätt kommer kamerans egna vikt hjälpa till att stabilisera bilden. Se bara till att ställa om riktningen i kameran så den inte filmar uppochned.

4K till full-HD

En modern GoPro stödjer oftast 4K, men det är långt från alla som faktiskt kan dra nytta av detta hemma. Har man ingen tv eller dator som klarar av att spela upp materialet kan man helt enkelt göra om upplösningen i GoPro Studio. Kvaliteten bil utmärkt och man slipper kraven för 4K. Programmet är helt gratis och går att ladda ned här.

Längre batteritid

Eftersom man ofta spelar in med en GoPro där man inte har snabb tillgång till ett kontaktuttag är det bra att veta hur man sparar in batteriet. Man kan bland annat stänga av WiFi-läget när man inte använder kameran så inte batteri dras i onödan. Det är också bra att veta att batteri inte gillar när det blir kallt. Är man då ute i minusgrader kan det vara bra att hålla kameran så varm som möjligt.

Använda filter

Att sätta på ett filter direkt på kameran kan vara riktigt fördelaktigt beroende på var och när man filmar. Exempelvis kan ett rött filter jämna ut färgen vid undervattensfilmning och ett ND-filter gör att starkt solljus inte påverkar inspelningen fullt så mycket. När det kommer till filter är det alltid värt att satsa på kvalitet. Det gamla talesättet “smakar det så kostar det”, stämmer absolut in i detta fall.

This entry was posted in Kamerateknik, Tips. Bookmark the permalink.