Ta foton med mobilen

Praktiskt taget alla med en smartphone har använd kameran för att ta bilder på det ena och det andra. Somliga använder till och med mobilen som en kamera i sådan utsträckning att de inte känner att de ens behöver en riktigt kamera. Och visst är det möjligt att ta snygga bilder med mobilkameran, men det är bra att veta exakt hur man åstadkommer detta.

En fördel en riktigt kamera har över en mobilkamera är så klart objektivet. Genom att byta objektiv kan man få väldigt stor variation på bilderna. Det är dock möjligt att köpa objektiv till mobilen som kan ge riktigt bra resultat, även om inte fullt lika bra som en riktigt kamera. Det är dock bäst att köpa dessa från en sajt där man kan garantera att man får en som passar den modell man har.

När man tar en bild med mobilen är det lätt att glömma bort att man faktiskt kan justera exponeringen. På de flesta mobilen kan man snabbt göra denna förändring i kameraläget genom att leta åt en liten solsymbol på skärmen och dra denna upp eller ned. Detta kan många gånger ge mycket bättre resultat än att försöka fixa det i efterhand i ett redigeringsprogram.

Det är också värt att hålla ett öga på mobilens HDR-funktion. När denna är påslagen kommer kameran ta två bilder med olika exponeringar och kombinera dem i en och samma bild. Att lära sig när man ska använda HDR eller inte är ett viktigt steg att lära sig. Ett grundläggande tips är att undvika HDR när ljusförhållandena är problematiska. Det är också viktigare än normalt att vara stadig på handen när man fotar med HDR då bilden lättare blir suddig med denna funktion påslagen.

Att fota med blixt kan också vara annorlunda när man gör det med mobilen. Detta beror på att mobilens blixt har relativt kort räckvidd och den ger i regel ett kallt ljus. Ska man fota i en mörk miljö är det oftast bättre att försöka fixa en extern ljuskälla för att lysa upp motivet.

This entry was posted in Kamerateknik, Tips. Bookmark the permalink.