Välja rätt kamera

Det finns många olika kameror på marknaden och vilken som är rätt för en själv är något man verkligen bör spendera tid med att tänka på innan inköpet. Här kommer några snabba tips.

Storleken och vikt

Storleken och vikten på kameran kan vara avgörande beroende på hur man planerar använda den. Är det en kamera man vill ta med sig när man är ute och reser kan en kompaktkamera vara ett riktigt bra val. Planerar man dock att ge sig ut på fartfyllda äventyr kanske något som en GoPro passar bättre. Läs då även våra tips för hanteringen av den. Är man dock mer brydd över bildkvaliteten än storleken på kameran kan nog en systemkamera vara det rätta valet.

Sensorstorlek

Sensorn i kameran är den som fångar upp ljuset från det man riktat kameran mot. Ju större sensor desto mer ljus och desto mer detaljerade bilder får man. Samtidigt som det reducerar bildbruset blir det också lättare få bokéh, dvs en vackert suddig bakgrund.

Inställningsmöjligheter

När man köper sin första kamera har man tillräckligt att lära sig utan att behöva tänka väldigt mycket på alla manuella inställningar en del kameror möjliggör. Som man blir mer och mer erfaren med fotokonsten kan det börja kännas mer viktigt att få göra sina egna justeringar få att få till bilden som man verkligen vill ha den.

This entry was posted in Foto, Tips. Bookmark the permalink.