Bildbehandling

photo-editingTekniken inom bildbehandlingssektorn går framåt i en rasande takt. Photoshop känner de flesta till, men frågan är om medelsvensken verkligen känner till vad man faktiskt kan göra i dag med modern digital bildbehandling. Hur som helst händer det hela tiden mycket inom området, och här ska vi försöka oss på att tränga djupare in i ämnet.

Vad innebär bildbehandling?

I fotografins barndom togs ett foto, och sedan var det inte mycket man kunde göra för att behandla bilden i efterhand. Så ser det inte ut i dag, minst sagt. När ett foto tas nu för tiden så är det bara början på en process som kan sluta med att fantastiska bilder framkallas. Processen mellan fotandet och den färdiga bilden kallas bildbehandling och den proceduren har utvecklats enormt sedan den digitala fotografin gjorde sitt intåg för några decennier sedan.

Varför bildbehandling?

Så vad ska vi ha denna bildbehandling till? Låt oss ta ett exempel. Säg att du tar en bild av din dotter på julafton. Bilden ser någorlunda ut, men du känner samtidigt att den skulle kunna fixas till lite. Bakgrunden är alldeles för ljus, din dotters ansikte tar bara upp fem procent av bildytan samt andra personer kanske står i vägen med mera. Då kan du till exempel dra ner på ljuset i bakgrunden, ändra storleken, ta bort oönskade element med mera.

Framkalla

När du har fått din bild klar, är det dags att framkalla bilden. Det finns naturligtvis företag som är experter på området. Samtidigt som du framkallar bilder bör du passa på att köpa ett passande fotoalbum också, så att korten inte bara läggs i en låda och samlar damm.

Prova dig fram

Om du är intresserad av fotografi så lever du i den bästa av världar. Det finns hur många hjälpmedel som helst att ta till för att få den där perfekta looken på dina bilder, och för att hitta rätt är det bara att prova sig fram för att se vad som passar dig bäst.

This entry was posted in Tips. Bookmark the permalink.