Olika typer av kameror

Som alla vet finns det idag en uppsjö av olika typer av kameror på marknaden, allt ifrån små kompaktkameror för några hundra till avancerade systemkamera för tiotusentals kronor. Frågan är då, vad ska man välja?

509461-david-and-goliath

Det första man bör fråga sig är vad man ska använda kameran till och hur mycket man kommer att använda den. Tar man bara några foton vid jul och födelsedagar eller andra högtider så kanske det räcker med en enklare kompaktkamera. Är man däremot intresserad av foto och vet med sig att man tar mycket bilder och vill lära sig mer om fotografi kan en systemkamera vara ett utmärkt alternativ.

En bra kompaktkamera går att få under 1 000 kronor och räcker ofta gott och väl för den som bara tar bilder ibland. Det som skiljer kompaktkameror åt och som gör att vissa är aningen dyrare än andra är hur mycket zoom kameran har. Idag har många kompaktkameror en zoom på 10, 20 och ibland 30 gånger, vilket kan vara bra att ha om man ska fotografera från långt håll som till exempel vid sportevenemang eller konserter. Ett bra tips om man ska köpa kompaktkamera är att satsa på något känt och beprövat märke som Canon, Sony eller Nikon.

På senare år har priset på systemkameror sjunkit rejält och idag går det att få en bra systemkamera för runt 5 000 kr. Vill man ha en professionell systemkamera får man nog räkna med att betala åtminstone 15 000 kr. Något man bör tänka på när man ska köpa systemkamera är objektivet. Ett bra tips när man köper sin första systemkamera är att satsa på ett objektiv som fungerar i de flesta lägen. När man väl kommit igång och fått lite kläm på hur allting fungerar kan man sedan utöka med exempelvis ett vidvinkelobjektiv eller ett teleobjektiv.