Från kameralins till en inramad bild på väggen

958974-frames

Under de senaste 10 åren har fotografering utvecklats otroligt mycket. Tiderna då man var tvungen att lämna in sin film för framkallning för att senare återvända nästkommande dag och hämta ut ett kuvert med bilder är sedan länge bortglömda. Idag kan alla som vill knäppa väldigt högkvalitativa bilder, endast med sin mobiltelefon.

Är du ute efter mer kreativ frihet och ännu bättre kvalité finns det systemkameror som inte bara tar fantastiskt fina bilder, utan kan också lagra tusentals fotofiler. Nu när framkallningen inte längre är en naturlig del av fotograferandet undrar man kanske vad vi då ska göra med alla de bilder vi tar? Jo, upptäcka den värld av möjligheter det digitala formatet öppnar upp för. Med en dator och ett bildbehandlingsprogram kan du justera bildens ljus, fokus och mycket mer för att verkligen framhäva det du vill.

Sådana bildredigeringsprogram erbjuder tusentals olika effekter som kan få din bild att ändra karaktär. Om du verkligen vill förbättra den slutgiltiga produkten kan du använda din systemkamera för att ta bilder i ett så kallat RAW-format. Det är så proffsen arbetar för att producera de allra bästa bilderna. Det betyder att du har mycket mer valmöjligheter under redigeringen. Samtidigt innebär formatet dock att redigeringen blir något av ett måste. Ska du alltså endast ta kort för att själv minnas en trevlig sammankomst eller något liknande går det lika bra att använda kamerans automatiska inställningar.

Om du är sugen på att förstora eller rama in ett foto som blev speciellt bra finns det idag smidiga tjänster på internet som gör detta otroligt enkelt för dig. Ett par klick bara, och vips är din bild på väg hem till dig, kanske i en vacker ram som du själv valt ut.

This entry was posted in Foto, Tips. Bookmark the permalink.