Naturfotografering – ett sätt att dela händelser

Naturfotografering har varit populär allt sedan fotografiets uppkomst. Det finns säkert flera skäl, men ett är nog det faktum att naturfotografen får se saker som få andra människor har sett och dessutom kan dela sina upplevelser med oss andra. Det är till exempel mycket få människor som sett en björn i naturen, men nästan alla har sett en bild på en björn i naturen.

Nu behöver en bra bild inte vara så dramatiskt som en björn. En bild på ett tranpar med ungar är nästan lika exklusivt.

Fotoutrustning

Naturfoto på djur kräver förstås lite mer speciell utrustning, framför allt kanske teleobjektiv, som gör att man inte behöver komma så nära för att få bra bild. Nu måste man hålla i minnet att naturen är också en sten med vacker kartlav, ett knotigt träd i havsbandet och så vidare. Som med allt annat är det klokt att ta råd av andra. Inom naturfoto finns ett stort antal sajter, till exempel Naturfotograferna där du kan få massor med värdefulla tips. Om du går med i en diskussionsgrupp kan du dessutom lägga upp dina bilder på nätet och få bedömningar från andra fotografer.

Rustad för naturen

Naturfotografering kräver förstås bra klädsel. Nu är det lite speciellt med vad som menas med bra klädsel i det här fallet, men det handlar till exempel om kläder som snabbt transporterar bort fukt från kroppen så att du inte börjar frysa när du står stilla.

En kategori människor som mycket länge haft samma behov är jägare, och det har också utvecklats mycket kläder som passar för jakt, där man först rör sig snabbt i skogen för att sedan stå helt still långa stunder. För den som fotar i naturen finns mycket att hämta inom jaktens områden, till exempel hos en jaktbutik hittar du kläder gjorda för friluftsliv. Flera av deras plagg finns med kamouflagemönster, vilket är bra om man inte vill synas.

Men det är inte bara kläder som är viktiga. Det kan vara många timmars stillasittande så varför inte införskaffa en ryggsäck med stol. Då får du också möjlighet att ta med matsäck, termos och andra attiraljer som kan behövas under dagen.

This entry was posted in Foto, Natur, Tips. Bookmark the permalink.