Fota nära

Det finns otroligt många typer av fotografering man kan hålla på med. Här kommer ett som kan ge väldigt unika perspektiv. 

81099-bee-20

Makrofotografering

Att fotografera väldigt små saker, alternativt att fotografera väldigt nära, kallas makrofotografering. För att göra detta behöver man normalt sätt ett objektiv som är specialdesignat just för att kunna fokusera på väldigt nära håll. Att köpa ett dedikerat objektiv kan kännas väldigt dyrt om man bara vill testa, som tur var finns det andra lösningar.

Om man skulle vilja testa på denna typen av fotografering så kan man köpa sig mellanringar. Mellanringar är rör man kan fästa mellan objektivet och kameran så att objektivet hamnar längre ifrån sensorn, utan att ljus släpps in från sidorna. Detta gör att man kan fotografera närmare än man annars skulle gjort, på bekostnad att bilden blir mörkare. För att kompensera för detta tar man då och öppnar upp bländaren eller ökar slutartiden.

Ett problem man kan stöta på då man fotograferar makro är att skärpedjupet blir för kort. Detta är en optisk effekt då fotoobjektet är så nära objektivet. För att lösa det så kan man idag arbeta med så kallad focus stacking. Detta betyder att man tar bilder där fokus ligger på olika delar av objektet. Dessa bilderna tar man sedan och sätter ihop till en enda bild där alla delarna är i fokus.

 

This entry was posted in Foto. Bookmark the permalink.