Kameror i sportens värld

Kameror finns ju som sagt i många olika varianter, ännu fler nu än för några år sedan – eller snarare så har nya tekniker utvecklats för att använda befintliga kameror och förbättra dem.

MålfotoMålfoto

Idag så tänkte vi ta en liten titt på kamerors roll i sportens värld, både för själva utövarna och för oss som publik – eller spelare för den delen. För om man ser på spelbolag som exempelvis erbjuder odds på trav och hästsport så har kameror som kan fånga saker i precis rätt hundradel, gjort att man alltid kan vara säker på att rätt spelare vinner – eller förlorar, eftersom det alltid blir rätt häst som tilldöms segern i ett lopp. Målfoto fungerar på så sätt att man använder extremt snabbutlösta fotografier, som idag kan ta uppemot 10 000 bilder per sekund, vilket ger arrangören av loppet möjlighet att se vem som bröt mållinjen först – om än det så skiljde en hundradel mellan ettan och tvåan.

Målkameror

Målkamera och målfoto låter måhända som om det vore precis samma sak, men det är faktiskt två olika saker, men som egentligen har mer eller mindre samma funktion. När man pratar om målkameror så är det framförallt inom ishockey, men det har även testats inom världsfotbollen, och i det senaste världsmästerskapen så hade man faktiskt målkameror – fastän fotbollen är ganska så tröga på att använda nya tekniker eftersom många vill bevara det genuina som alltid funnits inom fotbollen – den mänskliga faktorn.Hursomhelst så är skillnaden mellan dem båda att en målkamera istället för att fota när någon kommer i mål först, istället filmar och endera ger domaren (eller vanligen ett kontrollteam) möjligheten att titta på repriser för att se om hela pucken eller bollen varit över mållinjen. I fotbolls-VM så var tekniken dock mycket mer sofistikerad än så – det krävdes inte någon mänsklig bedömning för att avgöra om det var mål eller inte. Ta en titt.

This entry was posted in Kamerateknik. Bookmark the permalink.