Tips på egna tavlor

Det finns flera sätt att skapa sina egna tavlor. Här får du lite roliga tips som passar för hela familjen. canvas_297316502

Fotot på canvas

Du kan använda dina egna foton för att skapa vackra canvastavlor. Beroende på storlek behöver men olika kvalité på fotona. Ju större canvas man vill trycka på, desto bättre kvalité behöver bilderna vara för att inte bli pixliga. Detta är lämpligast att leja bort till ett företag. Du får unika tavlor som visar upp dina bästa naturbilder, foto på barn och familj och så vidare. Oftast kan man göra sina inställningar på företagets sajt och skicka med bild och hur det ska se ut.

Foto på trä

Man kan faktiskt trycka foton på trä. Man får så klart inte samma skarpa färgåtergivning som när man skriver ut en bild på vitt papper, men det är ju charmen med det hela!. Det är ett sätt att föreviga äldre fotografier på ett sätt som inte kan skrumpna, vikas eller blekna i samma tak som på papper.  För att detta ska fungera måste man skanna in bilderna i datorn och skriva ut dem med en inkjetskrivare. Det måste vara riktigt bläck i skrivaren för att det ska fungera. Det går alltså inte att göra med ett foto utskrivet på en laserskrivare.

Smälta kritor

En ny DIY-trend inom tavelvärlden är att skapa tavlor med kritor. Du kan måla eller rita var du vill på en canvastavla, eller låta den vara helt blank. Sedan fäster du kritor längst uppe utmed hela raden. Sedan tar man fram hårfönen och värmer upp kritorna eller ännu bättre, en värmepistol. Det tar en stund men till slut börjar de smälta och rinna nedför canvastavlan. Det blir en fin effekt och man kan välja exakt vilka färger och nyanser man vill ha med.

Leka med vattenfärger

Skapa batikmönster eller abstrakta mönster med hjälp av vattenfärger och sockervatten: sockermålning. Detta har alla gjort i skolan när man var liten och det är dags att fräscha på kunskaperna. Du kokar upp en del vatten och en del socker tills sockret har löst sig. Pensla på med sockerlösningen över hela tavlan eller pappret. Använda sedan vattenfärg som du droppar från penseln ned på pappret. Tack vare sockret sprids vattenfärgen på oväntade och unika sätt. Med lite teknik och prövning kan man även börja kontrollera färgerna. Ju tjockare färg desto mindre utspridning.sugar-painting_380623714

Pärltavlor

En lite annorlunda och rolig form att skapa tavlor, är att pärla fram porträtt och andra motiv. Man kan så klart sitta och försöka sig på att få fram ett porträtt alldeles på egen hand, men det finns idag program som hjälper till att göra om en bild till pärlmotiv. Du använder dig utav vanliga rörpärlor, som du pärlar på en vanlig pärlplatta och sedan fixerar genom att stryka, alternativt limmar fast dom på en platta, eller använder ett limark för att plocka upp dom från plattan och montera på en spånskiva, eller styvare kartong. Köper du ett startkit hos någon av de butiker som tillhandahåller materialet, får du med ett program som omvandlar din bild till ett mönster för pärlor, som du enkelt sedan gör ditt pärlmotiv efter. Du kan efterhand komplettera med fler pärlor i olika färger, limark och pärlplattor, vid behov.

This entry was posted in Foto, Tavlor, Tips. Bookmark the permalink.